Dia Internacional contra la violencia vers les dones

En una data tan significativa per la lluita contra la violència vers les dones, les i els professionals d’Espais per a la Igualtat volem manifestar un cop més el nostre rebuig a un fet que constata que encara vivim en una societat masclista on el poder es jeràrquic i sustentada en models d’estereotips que discriminen la posició de les dones.Nosaltres també diem no.

La violència de gènere és qualsevol tipus de violència que persegueix mantenir una dona en aquesta situació de discriminació, desvaloració o subordinació, legitimada per una cultura patriarcal que menysprea (i explota, segons la seva conveniència) allò femení.
Aquests aprenentatges posen les bases per futures relacions amb violència de gènere, estan a l’arrel d’aquesta violència i per tant, incidir sobre ells des de la perspectiva de la prevenció és incidir sobre les causes estructurals d’aquesta.
Sovint, en aquesta data es recorden les dones que sofreixen violència física, des d’Espais volem expressar la nostra solidaritat i suport cap a elles, però també cap a totes les altres dones, aquelles a les que...
· Fan fora de la feina en quedar-se embarassades.
· Cobren menys que els seus companys fent una feina de la mateixa categoria
· Malgrat haver treballat tota la vida, la seva pensió és més baixa perquè no estaven assegurades com els seus companys masculins.
· A totes les dones que estan en situació de refugiades per motiu de conflictes violents per causa dels interessos economics globals.

Per això volem manifestar el nostre posicionament:
¨ Vers l’atenció a les dones que pateixen maltractaments de qualsevol tipus, entenem que és fonamental garantir que totes les persones que pateixen o poden patir situacions de violència, tinguin les mateixes possibilitats d’accés als serveis..

¨ Vers la prevenció educant, l’origen social i cultural de la violència de gènere i la seva dependència dels processos de socialització és el que explica la necessitat d’una acció preventiva amb joves per eradicar la violència. El seu objectiu bàsic és poder introduir modificacions en la socialització de gènere..

¨ Vers el canvi de models relacionals, els homes tenim una especial
responsabilitat en contribuir al canvi d’actituds. Construir nous models de relacions igualitàries basats en rols compartits, afavoreix que els nostres joves i infants creixin d’una forma més lliure i autònoma sense arrossegar el llast de l’actual societat patriarcal..

I per això volem donar un toc d’atenció:
A les empreses i institucions publiques, perquè adoptin mesures de formació per als professionals que estan vinculats al desenvolupament de les politiques per eliminar la violencia de gènere.

A les administracions públiques perquè malgrat la crisi economica mundial no reduexin els pressupostos per combatre la violencia., les dones no poden patir una doble discriminació.

A adoptar des dels programas públics institucionals un veritable compromís per acabar amb la violencia de gènere.

Barcelona, 25 de novembre de 2008. ESPAIS PER LA IGUALTAT

1 Comment:

  1. Anónimo said...
    Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

Post a Comment